TURISM
ALLEMANSRÄTT
TURISM
PADDLING
TURISM
ELDNING

Paddling och allemansrätt

Tyst och stilla över blanka vatten. Ljudlös färd längs vilda stränder. Med kanoten kommer du nära naturen. Bakom varje udde, bakom varje älvkrök väntar nya naturupplevelser. Du kan ta dig fram nästan överallt längs våra kuster, i sjöar och i vattendrag. Men du är inte ensam. Allt fler upptäcker tjusningen med att paddla. Ju fler vi blir desto större ställs kraven på var och en av oss. Vi är gäster i naturen och måste visa hänsyn och ansvar mot omgivningen. Inte störa - inte förstöra, det är grunden i den svenska allemansrätten.

kanotyst.gif (5775 bytes) Se det vilda utan att störa
En storlom med ungar. Fiskgjusen som seglar högt ovanför vattnet. Kanske skymten av en bäver vid vattenbrynet. Djurlivet ger extra krydda åt naturupplevelserna. Iakttag gärna - men se till att du inte stör. Försök inte komma nära djuren för att fotografera eller se bättre. Använd i stället kikare och teleobjektiv. Kanoten går tyst, och det är lätt hänt att du kommer för nära häckande fåglar på öar och utmed stränder. Var extra försiktig under vår och sommar när fåglarna ligger på ägg eller har ungar. Om föräldrarna skräms från boet eller fågelkullarna splittras kan ungarna få svårt att klara sig.

Här är några råd som hjälper dig att värna om djurlivet:


Lämna lägerplatsen utan spår
Övernatta i första hand på iordningställda lägerplatser. Där finns eldstad, sopkärl och torrtoalett. Välj annars en plats där du inte riskerar att störa folk som bor i närheten. Längre än någon enstaka natt bör du inte stanna på samma plats utan lov från markägaren. Kommer ni i en större grupp är det bäst att fråga om lov, även om ni bara tänkt stanna en enda natt. Lämna lägerplatsen utan spår. Ta med allt skräp, också det allra minsta. Tänk på att många kommer efter dig. Lite skräp från var och en blir mycket med tiden. Lägg inga soppåsar invid överfulla sopkärl. Då sprider djuren omkring skärpet. Ta i stället med dina sopor tills du kan bli av med dem på ett riktigt sätt. Använd lägerplatsernas toaletter. Gräv annars en liten grop och täck över ordentligt. Ha därför alltid med en liten spade i kanoten.
kanosopr.gif (4663 bytes)

Elda med måtta
Under sommaren är det ofta eldningsförbud. Då är risken för skogsbrand stor, och du får inte göra upp eld ens i lägerplatsernas eldstäder. På bland annat turistbyrån och hos kanotuthyraren får du veta om det är eldningsförbud. Men även annars kan det vara risk för brand. Ta med ett litet fältkök, det får du alltid använda. Om du ändå måste elda, tänk på att välja en bra plats; stenig eller grusig mark utan växtlighet intill och tillgång till vatten att släcka med. Se upp med vind som kan föra in gnistor över skogen. Elda inte direkt på berget, det spricker sönder! Lägg inte folieförpackningar och annat obrännbart i elden, det blir kvar som skräp. Grenar, kvistar och kottar på marken får du plocka som bränsle. Men det är förbjudet att ta näver eller på annat sätt skada växande träd. Låt elden brinna ut och släck glöden noga med vatten.

fotkanot.gif (4229 bytes) Var varsam också på land
Passera inte över tomt eller åkrar om du måste bära eller dra kanoten mellan vattendrag. Det är förbjudet. Stäng grindar efter dig. Respektera skyltar som förbjuder bilåkning på enskilda vägar om du ska köra ned kanoten till vattnet. Och fråga markägaren om lov innan du ställer upp bilen eller husvagnen över natten vid en enskild väg.


God tur!
Och du, låt din kanotfärd gå spårlöst förbi


Tillbaka